APAKAH 5G? APAKAH KHUSUS KHUSUS TENTANG 5G?

APAKAH 5G? APAKAH KHUSUS KHUSUS TENTANG 5G?
APAKAH 5G? APAKAH KHUSUS KHUSUS TENTANG 5G?
APAKAH 5G? APAKAH KHUSUS KHUSUS TENTANG 5G?

Gantian rangkaian 5G telah pun bermula. Semua syarikat pembawa telekom di seluruh dunia mengumumkan tarikh pelancaran 5G. Sebagai hakikatnya, 5G akan datang dan pasti akan mengubah cara kita mengalami teknologi dan interaksi dengan alat yang berbeza.

Masa diambil untuk memuat turun filem selama dua jam dalam 3G, 4G dan 5G.
5G pada asasnya adalah rangkaian yang ditetapkan perisian berasaskan awan. The 5G akan jauh lebih cepat daripada yang terdahulu 3G dan 4G. Ia akan mempunyai kapasiti sebanyak 100 kali ganda daripada 4G. Ini akan secara drastik meningkatkan kelajuan internet semasa kami. Sebagai contoh, untuk memuat turun filem lama selama dua jam, ia akan mengambil masa 26 jam pada 3G dan 6 minit dalam 4G manakala dalam 5G ia akan mengambil 3.6 saat sahaja. Suara ini sangat pantas, bukan? Selain kelajuan internet, masa tindak balas juga akan lebih pantas dalam 5G.

 
1G memulakan penggunaan telefon bimbit yang pertama.2G membolehkan kita membuat teks untuk kali pertama.3G membawa kita ke internet luas ini.4G membuat segala-galanya lebih pantas dan akses dan penghantaran kandungan di internet lebih cepat. Oleh kerana bilangan pengguna dalam talian telah mencapai berbilion-bilion, 4G kini telah mencapai ambang trafik data. Sekarang, 5G adalah asas baru untuk semua topik trend terkini kami bahawa internet dipenuhi dengan seperti VR, IOT, unjuran hologram memandu autonomi, dan semua yang lain.

 
5G pada asasnya berdasarkan lima asas utama.

1.Millimeter Wave

  1. Teknologi Sel Kecil
  2. Massive MIMO (Input Multiple, Multiple Output)
  3. Beamforming
  4. Dupleks Penuh

5G Yayasan
5G akan mempunyai kadar latensi yang sangat rendah, iaitu jumlah kelewatan antara penghantaran dan penerimaan data akan menjadi minimum yang terdedah. Untuk 4G kira-kira 100-200 ms. Tetapi 5G akan menawarkan kependaman serendah 1ms yang jauh lebih rendah daripada masa tindak balas manusia iaitu 200 ms.

Latihan 5G seperti yang dikehendaki untuk masa tindak balas 4G dan huma
Kadar data akan menjadi 20 Gbps pada 5G berbanding dengan 4G yang memberikan kadar data 10-20Mbps. Selain itu, masa tindak balas akan menjadi 0.001s untuk 5G yang jauh lebih rendah daripada 4G yang mempunyai masa tindak balas 0.045 saat.

Masa tindak balas tindak balas antara 4G dan 5G
Ia akan membolehkan untuk berinteraksi dengan orang dan objek secara real-time, hampir tidak ada lag. Sebagai contoh, pembedahan boleh dilakukan dari lokasi terpencil secara real time menggunakan tangan robot tanpa sebarang kelewatan.

 
Sumbangan utama adalah untuk kenderaan autonomi yang memerlukan aliran data berterusan untuk dihantar. Nevermind, untuk permainan internet, ia akan menjadi penukar permainan juga, Bayangkan bermain Fortnite dan PUBG dalam headset VR secara real time dengan lag sifar.

Frequecy specutrum digunakan dalam 3G / 4G vs 5G
5G menggunakan gelombang milimeter yang mempunyai panjang gelombang yang lebih pendek dan frekuensi tinggi.
5G menggunakan kekerapan yang berkisar dari 1G Hz sehingga 70 GHz.Ini bermakna, lebih banyak pemancar diperlukan dalam setiap 100m.

Gelombang radio 5G dikumpulkan kepada spektrum infra lain yang lain
Risiko 5G kepada kesihatan manusia masih belum ditentukan. Sebagai soal fakta, tiada ujian sebenar telah dilakukan terhadap kesan radio tanpa wayar terhadap kesihatan manusia. Yang dilakukan di China menunjukkan kesan karsinogenik pada otak manusia dan boleh menjadi kesan karsinogenik pada tumor otak dan kanser.

 
Untuk mempunyai kesan pemanasan pada tubuh manusia akibat radiasi, kekerapan mesti berada pada jarak juta GHz.

Tiada bukti yang ‘baik’ belum ditentukan dan tidak ada penyelidikan utama mengenai perkara ini. Walau bagaimanapun, ketiadaan keterangan bukan bukti ketiadaan

Albait, 5G akan menjadi penukar permainan dan secara optimum mengoptimumkan pengalaman tanpa wayar kami. Ketinggalan dan nikmati perjalanan teknologi.

Haseeb12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *