APAKAH MASALAH PERLU PELANGGAN? BAGAIMANA BITCOIN MENGELOLA MASALAH MASALAH YANG DIBENARKAN?

APAKAH MASALAH PERLU PELANGGAN? BAGAIMANA BITCOIN MENGELOLA MASALAH MASALAH YANG DIBENARKAN?
APAKAH MASALAH PERLU PELANGGAN? BAGAIMANA BITCOIN MENGELOLA MASALAH MASALAH YANG DIBENARKAN?
APAKAH MASALAH PERLU PELANGGAN? BAGAIMANA BITCOIN MENGELOLA MASALAH MASALAH YANG DIBENARKAN?

Belanja berganda hanya bermakna membelanjakan wang yang sama dua kali. Sebagai contoh, anda memasuki kedai kopi, mengambil beberapa sate Espresso. Kini, anda mengambil bil $ 10 dan membayarnya. Itu rang undang-undang 10 $ tidak semestinya dibayar dua kali, kerana ‘real’ 10 $ bil telah diserahkan daripada anda kepada pelayan. Anda telah membayarnya dan ia hilang daripada anda melainkan anda mencuri dari dia (yang mempunyai perubahan minimum yang berlaku dan sudah tentu akibat-akibat yang teruk!).

Dengan segala cara, bahawa nota 10 $ hilang daripada anda dan anda telah diberi secawan kopi sebagai pertukaran (sistem barter benar, betul!). Sebaik sahaja anda memberikan tagihan itu, pembayaran itu dibuat dan disahkan oleh pelayan.

 
Tetapi, tidak seperti kaedah transaksi tradisional kami, kriptografi seperti bitcoin, tidak ada manusia yang terlibat untuk pengesahan dan pengesahan pembayaran yang baru saja dibuat. Oleh itu, ia boleh menyebabkan masalah pengeluaran berganda. Oleh kerana maklumat digital dapat dengan mudah direproduksi, mata wang yang sama dapat disalin sehingga mengakibatkan masalah pengeluaran berganda kerana tidak ada yang sebenarnya untuk mengesahkan pembayaran.

Ciri utama kertas Satoshi (Satoshi Nakamoto: Seorang individu yang tanpa nama yang mempelopori Bitcoin melalui kertas putih bitcoinnya) adalah penyelesaiannya yang unik untuk mengelakkan masalah pengeluaran ganda dengan memperkenalkan sistem lejar sejagat yang dikenali sebagai blockchain.

 
Setiap urusniaga yang dibuat dalam bitcoin dimasukkan ke dalam lejar bersama atau blockchain bersama. Blok transaksi ini disimpan dalam lejar ini dengan cara yang teratur dengan setem masa yang dilampirkan kepada setiap transaksi kecil ini. Itu sebabnya ia dikenali sebagai blockchain.

 
Rakaman ini semakin lama dan lebih lama dari masa ke masa di mana lebih banyak rekod urus niaga ditambah. The blockchain dikekalkan oleh rangkaian nod yang menggunakan perisian bitcoin. Oleh kerana proses menambah rekod urus niaga kepada blockchain memerlukan perhitungan sengit dan algoritma, ia mengambil masa tertentu untuk mengesahkannya. Apabila blok transaksi ditambah kepada lejar awam ini yang dikenali sebagai blockchain, semua nod di rangkaian blockchain menyimpan salinan buku besar atau blockchain global. Keseluruhan proses ini memerlukan jumlah kuasa pengiraan yang sengit. Sungguh sukar untuk menggodam sistem kerana kerumitannya meningkat setiap detik. Tidak ada yang dapat menguruskan perbelanjaan perkakasan dan elektrik semata-mata hanya untuk menggodam satu bitcoin dari blockchain melainkan anda mempunyai kawalan lebih dari 50% daripada hash kuasa rangkaian blockchain.

Haseeb12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *