Bagaimana untuk Menghapus Cache Penyemak Imbas anda di Semua Jalan Penjelajah Utama Cepat

Bagaimana untuk Menghapus Cache Penyemak Imbas anda di Semua Jalan Penjelajah Utama Cepat
Bagaimana untuk Menghapus Cache Penyemak Imbas anda di Semua Jalan Penjelajah Utama Cepat
Bagaimana untuk Menghapus Cache Penyemak Imbas anda di Semua Jalan Penjelajah Utama Cepat

Apabila menetapkan kesilapan WordPress biasa, satu nasihat biasa yang sering anda terima ialah “membersihkan cache penyemak imbas anda”.
Memandangkan anda tidak perlu mengosongkan cache penyemak imbas untuk penggunaan internet sehari-hari, kebanyakan pengguna yang tidak berteknologi tidak biasa dengan proses tersebut.
Dalam panduan pemula ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk mengosongkan cache pelayar anda dengan cepat dalam semua pelayar utama, langkah demi langkah. Kami juga akan menerangkan apa cache pelayar dan bagaimana caching penyemak imbas berfungsi.
Bagaimana untuk membersihkan cache penyemak imbas di semua pelayar atas
Apakah itu Cache Browser?

Cache penyemak imbas adalah teknologi yang digunakan oleh penyemak imbas web yang paling popular untuk menyimpan data tapak web yang dilawati di komputer pengguna. Ini membolehkan penyemak imbas memaparkan halaman web dengan pantas pada lawatan anda yang akan datang.
Logik di belakangnya ialah memuat turun fail statik dari pelayan hosting WordPress yang terletak jauh akan mengambil lebih banyak masa daripada menggunakan sumber-sumber dari komputer pengguna. Ini mengurangkan masa beban halaman keseluruhan dan membuat pengalaman dalam talian anda lebih cepat.
Biasanya penyemak imbas tidak akan cache laman web lengkap melainkan pembangun web secara khusus memberitahu mereka untuk melakukannya (melalui kod). Sebaliknya pelayar memberi tumpuan kepada kandungan statik seperti stylesheets, images, dan JavaScript.
Mengapa penyemak imbas cache kandungan statik?
Kandungan penyemak imbas cache kandungan statik kerana ia tidak berubah sesering kandungan dinamik.
Sebagai contoh, jika anda melawat laman web WordPress maka kandungan jawatan dan halaman anda lebih cenderung berubah daripada tema WordPress anda.
Templat laman web tipikal termasuk beberapa stylesheets, fail JavaScript, dan imej. Fail-fail ini tetap sama pada setiap halaman, jadi memuat turun salinan baru pada setiap beban halaman adalah tidak cekap.
Inilah sebabnya mengapa penyemak imbas menyimpan salinan fail statik ini dalam folder simpanan sementara pada komputer anda, jadi mereka menggunakan salinan itu pada lawatan tapak web anda yang seterusnya.
Jika anda menggunakan plugin caching WordPress, maka ia boleh menambah garis panduan untuk penyemak imbas untuk mengosongkan kandungan statik anda bersama-sama dengan arahan tamat tempoh untuk setiap jenis sumber.
Ini meningkatkan pengalaman pengguna dan menjadikan internet lebih cepat untuk semua orang.
Kenapa dan kapan anda perlu untuk membersihkan cache penyemak imbas?
Pelayar yang paling popular pintar tentang menentukan kandungan mana yang hendak disimpan dalam cache.
Walau bagaimanapun, kadang-kadang mereka tidak dapat mengetahui bahawa laman web yang anda lihat telah berubah. Dalam hal ini, penyemak imbas masih akan memuatkan versi fail cache dari penyimpanan setempat.
Ini membawa anda melihat versi laman web yang sudah lapuk, dan laman web mungkin tidak berfungsi sebagaimana yang dimaksudkan. Jika anda telah membuat beberapa perubahan pada tapak web anda, maka anda mungkin tidak melihatnya muncul di tapak langsung.
Ini adalah apabila anda perlu memaksa memuat semula halaman itu dengan kata lain menghapus cache penyemak imbas anda.
Angkatan penyemak imbas menyegarkan / memuatkan semula halaman (Pintasan)
Padam cache pelayar dalam Google Chrome
Keluarkan cache penyemak imbas di Firefox
Keluarkan cache penyemak imbas di Internet Explorer
Keluarkan cache penyemak imbas di Edge
Keluarkan cache penyemak imbas di Safari
Membersihkan cache penyemak imbas di Opera
Apa yang perlu dilakukan semasa membersihkan cache penyemak imbas tidak membetulkan masalah?
Memaksa Penyemak Imbas untuk Hard Refresh / Reload a Page

Sebelum anda mengosongkan cache penyemak imbas anda, anda mungkin ingin mencuba langkah ini kerana ia lebih cepat dan lebih mudah (inilah yang Kebaikan lakukan).
Pada dasarnya, apabila anda mengklik butang menyegarkan di pelayar anda, ia akan memuat kandungan statik dari cache penyemak imbas. Bagaimanapun, dengan menggunakan pintasan papan kekunci, anda boleh memaksa penyemak imbas memintas cache dan memuat turun versi baru laman web.
Cukup tekan kekunci berikut untuk memaksa penyegaran keras dalam pelayar web anda.
Google Chrome pada Mac: Perintah + Shift + R
Google Chrome pada Windows & Linux: CTRL + F5
Firefox pada Mac: Perintah + Shift + R
Firefox pada Windows & Linux: CTRL + F5
Safari: Perintah + Pilihan + R
Opera pada Mac: Perintah + Alt + R
Opera pada Windows: Shift + F5
Biasanya memaksa penyegaran keras akan menyelesaikan masalah anda. Walau bagaimanapun, jika tidak, anda perlu membersihkan cache penyemak imbas anda untuk memastikan bahawa anda melihat versi langsung halaman web.
Keluarkan Cache Browser dalam Google Chrome

Google Chrome adalah penyemak imbas paling popular di dunia sekarang. Inilah caranya untuk membersihkan cache penyemak imbas di Google Chrome.
Cukup melancarkan penyemak imbas web Google Chrome pada komputer anda dan kemudian klik pada menu tiga titik di sudut kanan atas. Dari menu, anda perlu pergi ke Alat Lebih ┬╗Hapuskan Data Penyemakan.
Alat cache bersih Chrome
Ini akan melancarkan halaman Tetapan Chrome dengan pop timbul ‘Padam Obrolan Data’ yang dipaparkan pada skrin. Anda perlu bertukar ke tetapan Asas dan kemudian pilih ‘Semua masa’ di sebelah pilihan jarak masa.

Di bawah itu, anda perlu menyemak kotak di sebelah pilihan ‘imej dan fail Cached’.
Anda juga boleh memilih pilihan ‘Kosongkan kuki dan data tapak lain’. Ia akan memadamkan semua kuki yang disimpan di dalam penyemak imbas anda. Melakukannya juga akan melog keluar anda dari semua laman web dan mengakhiri sesi lain.
Seterusnya, klik pada butang ‘Kosongkan data’ dan Google Chrome akan membersihkan cache penyemak imbas.
Mengosongkan cache Penyemak Imbas di Firefox

Jika anda menggunakan Mozilla Firefox, maka ini adalah bagaimana anda boleh membersihkan cache penyemak imbas anda.
Pertama, anda perlu melancarkan pelayar web Firefox

Haseeb12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *