SEKARANG PENGHANTARAN AMAZON AKAN DIBUAT OLEH ROBOT

SEKARANG PENGHANTARAN AMAZON AKAN DIBUAT OLEH ROBOT
SEKARANG PENGHANTARAN AMAZON AKAN DIBUAT OLEH ROBOT
SEKARANG PENGHANTARAN AMAZON AKAN DIBUAT OLEH ROBOT

Gergasi e-dagang Amazon Inc. menguji cara baru untuk menyampaikan pesanan daripada para pelanggan. Amazon baru-baru ini berjaya menguji perkhidmatan penghantaran berasaskan robot di Washington.

Percubaan dilakukan di Snohomish County of Washington menggunakan enam robot autonomi yang berbeza yang menyampaikan pesanan dari pelanggan ke rumah mereka.

Semasa fasa awal, robot penghantaran akan digunakan hanya pada siang hari dan pembantu Amazon juga akan tersedia di sana untuk memandu robot. Perkara yang menarik adalah bahawa robot tidak akan menggunakan trek jalan, sebaliknya, mereka akan menggunakan laluan pejalan kaki untuk bergerak.

Naib presiden Amazon, Sin Scott juga mengesahkan bahawa robot itu telah dibangunkan di makmal penyelidikan dan pembangunan Amazon di Seattle. Robot juga akan menggunakan banyak sensor untuk mengenal pasti mana-mana manusia atau haiwan yang lewat untuk mengelakkan sebarang perlanggaran yang tidak perlu.

 
Dalam iklan video dari Amazon, telah ditunjukkan bahawa sebaik sahaja robot-robot pengakap ini mencapai destinasi dan mengenal pasti penerima, robot akan secara automatik membuka pintu dan menyampaikan produk.

Walaupun butiran lengkap sistem penyampaian baru ini belum dapat didedahkan dari tim Amazon. Juga, butiran untuk situasi apabila pelanggan tidak tersedia semasa penghantaran juga tidak dijelaskan.

Ini bukan kali pertama robot yang digunakan untuk perkhidmatan penghantaran. Baru-baru ini, sebuah syarikat bernama Starter-ship Technologies telah membangun dan menggunakan puluhan robot autonomi yang digunakan di sebuah kolej di Virginia untuk menghantar kopi dan pizza kepada para pelajar.

Teknologi yang sama juga telah digunakan oleh pelajar itu juga boleh mendapatkan pesanan mereka yang dihantar oleh robot di George Mason University.

 
Sebelum ini, banyak syarikat di San Francisco telah menguji robot penyampaian. Walau bagaimanapun, penggunaan robot penghantaran sering dikritik kerana tidak cukup ‘pintar’ kerana ada peluang yang baik untuk bertembung dengan objek atau angka lain dan pesanan dihantar ke destinasi yang salah.

Haseeb12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *